BloggProffs

Leksand mot Mora – Daladerbyt nummer ett

Vintern 2013: Leksands IF möter Mora IK i hockeyallsvenskan, Sveriges näst högsta hockeyliga. Spelplats Leksand? Mora? nej givetvis inte. Spelplatsen är Globen i Stockholm. Hit har närmare 13000 masar tagit sig för att heja fram sitt lag. De allra flesta i Leksandströjor.

Daladerbyn är något speciellt. Det är en otrolig rivalitet mellan dessa två klubbar, en otrolig stolthet, vilket också skapar en fantastisk atmosfär när lagen möts. Detta hockeyderby brukar kallas för Slaget om Siljan.

Både Leksand och Mora är förhållandevis små städer och då hockeylagen, framförallt Leksand historiskt, och Mora på senare år, har varit framgångsrika och i de högsta serierna så har det blivit en självklarhet att hockeyn blivit av stor vikt i dessa två städer. I Mora finns förvisso Vasaloppet och allt kring detta, men Mora IK har också dem en viktig plats i hjärtana för folket där. I Leksand är hockey ungefär vad hockey är för människor i Örnsköldsvik eller i Kanada. Mer eller mindre allt. Det skvallrar inte minst de rabalder som uppdagades under slutet av 2012 och början av 2013, där det visade sig att Leksands kommun mer eller mindre valt att lägga ner skolor och så vidare, bara för att hockeyklubben skulle kunna leva vidare. Tycka vad man vill om detta, men det visar hur viktig hockeyn är.

Matcherna i dessa derbyn brukar vara fartfyllda och jämna, fansen gör sitt bästa för att överrösta sina antagonister. Inramningen är som sagt härlig och elektrisk. Så se till att masa dig till nästa tillfälle för Slaget om Siljan!

Kommentarer tillfälligt avstängda.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu