BloggProffs

Siljan

Den vackraste sjön i Sverige enligt mitt tycke är Siljan. Det är en relativt stor sjö. Det finns bara fem sjöar i Sverige som är större. Den är också förhållandevis djup, mer än hundra meter faktiskt. Det är mycket vackert runt sjön och här finns många intressanta små städer och byar. Det är verkligen härligt att få ta båten på sommarkvällen och fara ut och fiska. Här finns mycket insjöfisk och en lugn och fin sommarkväll är det härligt att fara ut och kasta lite.

Under sommaren är det många aktiviteter i Dalarna och särskilt i området kring Siljan. På midsommar är det mycket firande överallt och man kan lätt hitta en härlig plats med midsommarstång, människor klädda i de speciella kläder de har här och midsommarstänger. Det är alltid mycket dragspel överallt och det ger verkligen en känsla av genuint svenskt midsommarfirande. Det är många människor som far till Mora eller Rättvik för att fira midsommar och det brukar vara mycket festligt på dessa orter vid de tidpunkterna. Om det är bra väder kan man få uppleva riktigt härliga dagar i dessa städer under midsommar. Det är mycket folk som rör sig på orterna och det är fest och hög stämning. Naturligtvis skall man också dansa kring midsommarstången och det brukar alltid finnas ledare som ser till att man hoppar grodorna rätt och så vidare.

Det finns också några andra intressanta städer i området kring Siljan. Leksand ligger i den södra delen av den stora sjön och i den norra delen hittar man Orsa. Orsa är kanske mest känt för sina många duktiga spelmän. Här finns något som heter Orsa Spelmän och när de uppträder får de alltid många åhörare. En annan intressant sak att ta del av i Orsa är det lilla slipstensmuséet. Det låter lite lustigt att göra ett museum som handlar om slipstenar, men det är inte riktigt sanningen. En gång låg en gruva här och det är runt de olika dagbrotten man vandrar. Naturen är mycket vacker och här kan man också se en mängd andra verktyg som användes vid brytningen. Jag tycker det muséet är värt ett besök och barnen tycker om att följa alla de stigar som slingrar sig fram här.

Kommentarer tillfälligt avstängda.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu